top of page
marsoulsara

Ijzersterke bloesems

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022


Het tweede toneelstuk waar ik naartoe ging, heet ‘Steel Magnolias’. Ik had op voorhand geen korte inhoud van het stuk gelezen, maar wist wel dat ik een ‘tragikomedie’ ging bekijken. Een soort dramavorm die een combinatie maakt tussen het tragische en het komische, veronderstelde ik. Ik kijk om eerlijk te zijn niet naar tragische films, ik lees geen tragische boeken en luister ook niet naar tragische liedjes. Ik vind dat ik zonder veel moeite te doen al genoeg tragische zaken in het dagelijks leven zie gebeuren. In mijn vrije tijd bevrijd ik mezelf hier liever van. Toch werd ik nieuwsgierig door de combinatie van zowel iets grappig als iets triest en werd ik geprikkeld door de titel van het stuk. Aldus besloot ik om dit toneelstuk te gaan bekijken.



De cadans van het leven

Moest ik dit toneelstuk in een zin beschrijven, dan zou ik simpelweg zeggen dat het over het leven van zes vrouwen gaat. Zes vrouwen die elke week bij elkaar komen in het schoonheidssalon van Trudy. De meeste onder hen kennen elkaar al jaren. Alleen Annelle is nieuw. Zij is de werknemer van Trudy. De overige vier vrouwen: Claire, Betsy, Marilyn en Magda zijn trouwe klanten van het kapsalon. Het toneelstuk strekt zich over verschillende jaren en laat belangrijke momenten zien in het leven van de vrouwen, maar tegelijkertijd ook de dagelijkse gesprekken en bekommernissen, die zich allemaal afspelen in dat ene schoonheidssalon. Dit mag ook vrij letterlijk genomen worden, want alle scènes spelen zich af in het salon van Trudy. Het decor blijft gedurende heel het stuk hetzelfde, op kleine aanpassingen (zoals een feestelijke kerstbal rond de kerstperiode) na.




Ik vond het ergens verfrissend om een toneelstuk te zien dat geen uitgesproken thema heeft, maar eerder een aaneenschakeling van momenten in de levens van de personages is. Hoewel dit voor jou als lezer misschien suf kan klinken, was dit allesbehalve zo. De interacties tussen de personages onderling en de manier waarop ze omgingen met allerlei situaties in het leven, maakten dit toneelstuk meenemend tot het laatste moment.



1, 2, 3, 4, 5, 6

Het toneelstuk draait om zes krachtige personages, allemaal vrouwen. Ze hebben elk heel uiteenlopende karakters en dat maakt dit toneelstuk juist zo interessant om naar te kijken. Toch zijn er één of twee personages die meer in de kijker staan dan anderen. Zo is er Betsy, de dochter van Marilyn. Al vroeg in het toneelstuk komen we te weten dat Betsy diabetes heeft. Terwijl ze wordt klaargestoomd voor haar trouwdag, valt ze flauw in het midden van het salon. Betsy vertelt later dat de dokters haar hebben afgeraden om aan kinderen te beginnen omwille van haar ziekte. Daarom slaat de twijfel bij haar toe om door te gaan met de trouwerij.


Haar moeder, Marilyn, is ook erg bezorgd om haar en probeert Betsy er vaak van te weerhouden om impulsieve dingen te doen. De relatie van Marilyn en Betsy vond ik een mooie eigenschap van dit toneelstuk. De bezorgdheid van een moeder om haar dochter die zich steeds meer ontpopt tot een zelfstandige, volwassen vrouw is voor mij een herkenbaar gegeven.


De personages maken ook stuk voor stuk een evolutie door doorheen het stuk. Zo is er Annelle die als verlegen vlinder haar eerste dagen in het salon inzet. Al snel wordt duidelijk dat haar leven toch niet zo simpel in elkaar zit. Ze is getrouwd met een man die kort daarna op de vlucht is geslagen, omdat hij allerlei misdrijven heeft gepleegd. Doorheen het stuk zien we Annelle verschillende gedaantes aannemen. Van in de steek gelaten vrouw, tot lokale femme fatale, tot een toegewijde christelijke dame.


Ook Magda groeit doorheen de tijd. Zij begint als klagerige weduwe, maar probeert doorheen het stuk zin te geven aan haar leven en zoekt naar manieren om dit waar te maken. En Betsy … die beslist uiteindelijk toch om kinderen te krijgen. Die beslissing zorgt voor de verwachte complicaties, waar de dames zich opnieuw sterk in moeten houden.



Een titel, twee betekenissen

Ik denk dat er zeker een achterliggende betekenis schuilt achter de titel van dit toneelstuk. De voor de hand liggende betekenis verwijst naar een scène uit het toneelstuk. Terwijl Betsy zich klaarmaakt voor haar huwelijksfeest komt Magda al stormend binnen in het salon en vertelt dat al de magnoliabloemen van haar boom zijn geplukt, om vervolgens toevallig in het zwembad van Betsy terecht te komen. In die zin gaat het over het stelen van de bloemen, maar het kan volgens mij ook anders opgevat worden. ‘Steel’ betekent in het Engels namelijk ‘staal’ en kan een verwijzing zijn naar het ijzersterke karakter van de zes vrouwen.



Applaus

Uiteindelijk ben ik zeer tevreden met mijn keuze voor dit toneelstuk. De personages wisten met hun uitspraken de perfecte balans te vinden tussen lachen en huilen, wat volgens mij allesbehalve evident is. Ik denk dat dit toneelstuk zo goed aanslaat, omdat het gewoonweg heel herkenbaar is. De belangrijke en moeilijke momenten die de personages doormaken, maken alle toeschouwers in het publiek ongetwijfeld ook door. Het extra humoristische kantje maakte dit stuk een binnenkomer van jewelste.


Hoewel ik er erg van genoten heb, is dit toneelstuk volgens mij minder geschikt om in de klas te bekijken. Het gebrek aan echte actie, herkenbare thema’s en personages, zouden er volgens mij voor kunnen zorgen dat jongeren hier minder geprikkeld door zullen worden. Dat terzijde, vind ik dit een echte aanrader voor iedereen die de schoonheid van het alledaagse wil ervaren in de vorm van een ontroerend theaterstuk.





Literatuurlijst

  • Media van Wix. (z.d.). Pink blossoms [Foto]. Geraadpleegd op 14 april 2022, van manage blogpost Wix

  • Toegangsticket



8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Post: Blog2 Post
bottom of page