top of page
  • marsoulsara

De wereld door een stel wonderbaarlijke ogen

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022


(Wix, z.d.)


Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ gaat over een jongen die Christopher heet. Christopher houdt van wiskunde en wetenschap, omdat die vakken altijd volgens de regels verlopen. Hij houdt van honden, omdat die altijd tonen wat ze denken. Hij houdt niet van mensen, omdat zij onvoorspelbaar en moeilijk te lezen zijn. Kortom, Christopher houdt van afgebakende zaken die hij kan inschatten. Hij lijdt namelijk aan het Asperger syndroom.


Op een doodgewone nacht wandelt Christopher, om 00.07 uur door zijn straat. Hij vindt de hond van zijn buurvrouw Mevrouw Shears, die op het gazon ligt met een tuinvork door zijn middel. Christopher rent meteen naar de hond toe om vast te stellen dat hij dood is. Mevrouw Shears ziet Christopher zitten en schreeuwt het uit. Er komen twee politieagenten voorbij, die Christopher aanspreken. Ze vragen of Christopher de hond vermoord heeft. De politieagenten stellen veel vragen aan Christopher en door zijn syndroom raakt hij hier overweldigd door. De politieagenten nemen hem mee naar het bureau, waar hij meer met de geometrie van de cel bezig is dan met de ondervraging. Christopher besluit na zijn vrijlating dat hij wil uitzoeken wie de hond van de buurvrouw vermoordde. Dit is het begin van een spannende reis vol ondervragingen en ontdekkingen.


Vanuit een andere hoek

Dit wordt geen grappig boek. Ik kan geen grapjes vertellen omdat ik ze niet snap. Hier is een grapje, als voorbeeld. Het is er een van vader:
Zijn gezicht was getekend, maar de cheque was echt.
Ik weet wat de grap hiervan is. Dat heb ik gevraagd. De grap is dat 'getekend' drie betekenissen heeft, en dat zijn 1) met een potlood getekend, 2) er moe uitziend, en 3) ondertekend, en betekenis 1 slaat op het gezicht en de cheque, betekenis 2 slaat alleen op het gezicht, en betekenis 3 slaat alleen op de cheque (Haddon, 2009, p.15).”

Christopher vertelt het verhaal in de belevende-ik. Op het moment dat het verhaal verteld wordt, maakt hij het dus zelf ook mee. Het boek zou bijlange niet zo interessant zijn, als het niet vanuit dit perspectief werd verteld. Je krijgt op deze manier echt een kijk in Christophers hoofd en je krijgt te zien hoe iemand met Asperger denkt en handelt. Christopher benadert alles heel logisch. Emoties of zaken die niet te verklaren vallen, zijn moeilijk voor hem om te vatten. Hij merkt ook alle feiten op en probeert hier een logische verklaring voor te geven.


Door het boek ga je echt meeleven met de gevoelens van Christopher in allerlei soorten situaties. Wanneer hij de trein neemt en overweldigd raakt door de vele prikkels of wanneer hij in de war is over de cryptische opmerkingen van zijn vader. Vaak hebben we ook te maken met een 'stream of consciousness', waarbij Christopher voor een hele poos nadenkt en van de ene gedachte naar de andere springt. Doorheen het verhaal maakt Christopher een heel proces door. Hij verlegt zijn grenzen en probeert nieuwe dingen die hij nooit eerder deed. Hij is daarom een rond karakter. Op het einde van het boek kan je duidelijk zien wat hij allemaal heeft verwezenlijkt en hoe hij als persoon gegroeid is.


Familietrekjes

Christophers relatie met zijn vader is niet opperbest. Zijn moeder is gestorven toen hij zeven jaar oud was. Zijn vader is het ene moment een kwade, agressieve man en op andere momenten een hele zorgzame vader. Hij wil niks weten van het detectiveverhaal dat Christopher wil schrijven. Hij wil dat zijn zoon wegblijft van mevrouw Shears maar Christopher snapt niet waarom. Zijn vader geeft hem een mep wanneer hij erachter komt dat zijn zoon het boek wil blijven schrijven en verstopt Christophers boek. Christopher gaat op zoek naar zijn notities en vindt tijdens die zoektocht brieven van zijn moeder die na haar dood zijn geschreven.


De twee aparte verhaallijnen worden op deze manier in elkaar geweven en dit vond ik een heel spannend element van het boek. Doordat we op het moment van het lezen even weinig als Christopher weten, leggen we samen met hem de puzzelstukjes in elkaar. Dit is duidelijk niet enkel een detectiveverhaal over een dode hond, maar ook over het verhaal van Christophers moeder die blijkbaar nog in leven is.


Naar de klas

Ik denk dat dit een heel interessant boek is om mee te nemen naar de klaspraktijk. Het geeft jongeren een inkijk in het leven van iemand met Asperger. Door de manier van schrijven wordt het heel duidelijk hoe zo’n persoon denkt en waar hij allemaal tegenaan loopt. Het is ook mooi hoe te zien hoe Christopher ondanks zijn syndroom toch uit zijn comfortzone weet te stappen en zichzelf kan ontwikkelen. Dit zijn vaak zaken waar andere jongeren niet bij stil zouden staan. Het boek heeft ook spannende passages en sluit ook aan bij de leefwereld van de jongeren, omdat het gaat over iemand van hun eigen leeftijd die tegelijkertijd toch wat anders is. Ik vind dit boek een echte eyeopener die je kennis laat maken met de wonderbaarlijke wereld van Christopher Boone.



Literatuurlijst

  • Haddon, M. (2007). Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (9de editie). De Fontein.

  • Wix. (z.d.). Oog [Foto]. Wix.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page