Op VRT NWS kwam ik het artikel ‘Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat naar vzw Kei-Jong uit Deurne, die informatie deelt op maat van jongeren met een beperking’ tegen en was meteen geïnteresseerd. Wablieft heeft als doel de wereld ‘begrijpelijk’ te maken door middel van duidelijke taal. Zij richten zich naar iedereen, maar in het bijzonder naar laaggeletterden, anderstaligen en mensen die het moeilijk hebben om de taal te begrijpen. Zij bieden daarom krantenartikelen en boeken aan met vereenvoudigd en kernachtig taalgebruik. Daarnaast helpen zij andere organisaties om hun taalgebruik te vereenvoudigen. Ieder jaar rijken ze ook de ‘Wablieft-prijs’ uit aan een organisatie die uitblinkt in duidelijke taal.
Kei-Jong, maar keigoed bezig
De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar de vzw Kei-Jong uit Deurne. De organisatie geeft cursussen aan jongeren met een beperking en maakt heldere brochures over moeilijk begrijpbare onderwerpen, waarin complexe termen van extra uitleg worden verschaft. Langs de ene kant organiseren ze cursussen, waar jongeren met een lichte beperking concrete zaken aangeleerd krijgen die ze in het dagelijkse leven tegenkomen zoals koken, een citytrip plannen of omgaan met vrienden of verliefdheid. Langs de andere kant brengt Kei-Jong brochures uit, waarin ze over complexe thema's zoals racisme of het internet heldere informatie proberen te geven. De brochures gaan telkens over onderwerpen uit de leefwereld van de jongeren. Op basis van die brochures heeft Wablieft hun jaarlijkse prijs aan Kei-Jong uitgereikt.
Ik vind het erg belangrijk dat Wablieft ook andere organisaties aanmoedigt en beloont om klare taal te gebruiken. Veel jongeren, zeker de jongeren uit dit soort doelgroepen, hebben nood aan duidelijke taal en begrijpbare informatie. Zij zijn net als andere leeftijdsgenoten op zoek naar hoe deze complexe wereld in elkaar zit en welke plaats zij binnen deze maatschappij hebben. Heldere informatie over actuele thema’s is exact wat ze nodig hebben op hun weg naar een volwassen en zelfstandig bestaan.
Waarom Wablieft?
(Wablieft, z.d.)
Ikzelf heb ook dit semester het tijdschrift en de website van Wablieft leren kennen in het kader van de OKAN-stage die we voor Nederlands 5 moesten doorlopen. Tijdens de stage, heb ik gebruik gemaakt van een aantal artikelen van Wablieft om samen met mijn leerling te oefenen op begrijpend lezen. Zelf ondervond ik dat hun artikels erg nuttig zijn voor anderstaligen of mensen die de taal niet goed beheersen. Daarom wou ik Wablieft op deze manier graag in de kijker zetten.
Hoe zorgt Wablieft voor klare taal?
Er wordt vaak gebruik gemaakt van heldere tussentitels en relevante afbeeldingen waardoor de lezer op voorhand een goed beeld krijgt van wat er in de alinea te lezen zal staan. Daardoor gaat het oefenen op strategieën voor begrijpend lezen ook erg goed in combinatie met deze nieuwsartikels. Leerlingen leren op voorhand een tekst te voorspellen, waardoor ze veel meer context scheppen om de eigenlijke tekst te gaan lezen.
Daarnaast wordt er in de tekst sneller ter zake gekomen, waardoor het voor het doelpubliekgemakkelijker wordt om de aangeboden informatie te begrijpen. In traditionele kranten-en tijdschriftartikelen wordt er vaak gebruik gemaakt van luxueus en overvloedig taalgebruik, dat er op gericht is de lezer te boeien en mee te nemen in het verhaal. Vaak betekent dit ook dat de informatie moeilijker wordt om te begrijpen, zeker voor mensen die de taal niet goed beheersen.
Daarbovenop zorgt Wablieft ervoor dat die duidelijke taal niet aan relevantie inboet. De artikels gaan telkens over hedendaagse en actuele onderwerpen die vaak in dezelfde lijn liggen als artikelen op andere nieuwssites.
Kortom, Wablieft is voor alle leerkrachten een interessante bron van informatie die ons allemaal ter hulp kan schieten in onderwijs op maat. De artikels die ze aanbieden zijn enorm nuttig om het leesbegrip te verbeteren en kunnen perfect als tussenstap naar moeilijkere teksten dienen. Vroeg of laat komen we in de klas in contact met leerlingen die anderstalig of laaggeletterd zijn. Vanaf nu weet je dus vast en zeker waar je te rade kan gaan!
Literatuurlijst
Link naar artikel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/05/wablieft-prijs-winnaar/
Het centrum voor duidelijke taal | Wablieft logo. (z.d.). [Foto]. https://www.wablieft.be/nl
Sokol, K. (2022, 6 december). Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat naar vzw Kei-Jong uit Deurne, die informatie deelt op maat van jongeren met een beperking. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/12/05/wablieft-prijs-winnaar/
Comments